maandag 7 mei 2012

Kaart Saint-Pierre en Miquelon en Saint Pierre

Kaart Saint Pierre en Miquelon
Saint-Pierre en Miquelon is een Frans overzees gebied in het werelddeel Noord-Amerika met 6.080 inwoners (2009). De hoofdstad is Saint-Pierre en de officiële taal is Frans.

De officiële Franse naam van de archipel luidt Collectivité Territoriale Saint-Pierre-et-Miquelon.

Saint-Pierre en Miquelon bestaat uit een archipel van acht kleine eilanden in de Atlantische Oceaan. Deze liggen ongeveer 25 kilometer voor de kust van Newfoundland, Canada.

Ten westen van de eilanden ligt de Golf van Saint-Laurant.

De eilanden zijn Saint-Pierre, Miquelon-Langlade, bestaande uit Miquelon en Langlade, Île aux Marins (Zeevaarderseiland), Petit Colombier, Grand Colombier, Île aux Pigeons (Duiveneiland) en Île aux Vainqueurs (Eiland van de veroveraars).

Miquelon wordt een dubbeleiland genoemd met Grande Miquelon en Petite Miquelon of Langlade, die door een landengte met elkaar zijn verbonden.

De bodem van Saint-Pierre en Miquelon bestaat uit granietachtig gesteente. De vegetatie is spaarzaam. De begroeiing bestaat voornamelijk uit mossen en laag geboomte.

De voornaamste bron van inkomsten vormt de visserij, met uitvoer van gerookte, gezouten en gedroogde vis en van vismeel. Landbouw wordt sporadisch voor eigen gebruik beoefend.

De internationale luchthaven van Saint-Pierre en Miquelon ligt ten zuiden van Saint-Pierre.

Samen met Guadeloupe, Martinique, Frans-Guyana, Saint-Martin, Saint-Barthélemy en Clipperton is de archipel een van de zeven Franse territoria in Amerika en het enige Franse gebiedsdeel in Noord-Amerika.