maandag 2 april 2012

Kaart Groenland en Nuuk

Kaart Groenland: CIA
Groenland is een autonoom land binnen het Koninkrijk Denemarken. Het gebied telt 57.600 inwoners (2009) en de hoofdstad is Nuuk (Godthåb). De officiële taal is Groenlands.

Groenland ligt ten oosten van Canada. Het land ligt in het noorden aan de Noordelijke IJszee, of Arctische Oceaan, en in het zuiden aan het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan.

In het westen ligt Groenland aan de Davisstraat en de Baffinbaai en in het oosten aan de Groenlandzee en de Denemarkenstraat.

Ten westen van het land liggen de Canadese Arctische Eilanden.

De Verenigde Naties delen Groenland op statistische gronden in bij de regio Noord-Amerika. Op politiek en cultureel terrein, vanwege de historische banden met Denemarken en Noorwegen, wordt het land ook wel geassocieerd met Europa.

De kusten van Groenland worden gekenmerkt door enorme fjorden en gletsjers, waar regelmatig ijsbergen van afbreken. Het land kent een poolklimaat.

Klimaat en toerisme
Groenland kent een poolklimaat met aanzienlijke regionale verschillen. Onder invloed van een afsplitsing van de warme Golfstroom kent de westkust een betrekkelijk gunstig klimaat.

Nuuk heeft een gemiddelde jaartemperatuur van –0,6 °C. De temperatuur in Upernavik is in januari–23 °C en in juli van +4,9 °C.

Het binnenland is nooit vrij van vorst, en heeft januaritemperaturen van –50 °C.

Aan de oost- en de westkust van Groenland treden in de fjorden soms föhnwinden op, waardoor de temperatuur lokaal tot +20 °C kan oplopen.

Steden Groenland
Naast de hoofdstad Nuuk zijn een aantal andere belangrijke steden op Groenland: Ilulissat, Kulusuk, Ittoqqortoormiit, Sisimiut, Qaqortoq, Aasiaat, Maniitsoq, Tasiilaq, Paamiut, Narsaq, Nanortalik, Uummannaq, Qasigiannguit, Upernavik.

Kaart steden Groenland: CIA